Goud, zilver en brons

Het EKO-keurmerk is er in Goud (80-100%), Zilver (50-80%) en Brons (15-50%). In de categorie Goud is er de speciale vermelding Goud-100%.

Het percentage bio op de totale inkoop aan voedsel bepaalt het soort keurmerk. Deze systematiek sluit aan bij de biologische certificering in andere West-Europese landen.

  1. Het percentage is een gemiddelde over zes productgroepen. Je kunt geen EKO-keurmerk krijgen als je niet in minstens vier productgroepen voldoende bio inkoopt. Een hamburgerrestaurant met alleen maar biologisch vlees of een koffiecorner met alleen biologische koffie komt daarom niet in aanmerking voor een keurmerk.
  2. De bio-inkoop per productgroep moet blijken uit de administratie. Dat wordt jaarlijks gecontroleerd. Per kwartaal is er een tussenrapportage. Alleen gecontroleerd biologische inkoop telt mee, dus van gecertificeerde leveranciers.
  3. De productiewijze van het voedsel bepaalt in belangrijke mate de duurzaamheid van een horecabedrijf. Maar is er is meer, van groene stroom tot kraanwater tot doggy bags. Veel ondernemers zijn zich daar van bewust en werken daar al aan. De belangrijkste punten staan in een online toets. Jaarlijks stelt de ondernemer zich twee verbeterdoelen waarop wordt gemonitord.

Goud-100%

Goud-100%

Goud 100% is er voor bedrijven die uitsluitend biologisch inkopen.
Goud (80-100%)

Goud (80-100%)

Goud voor minimaal 80% biologische ingrediënten.
Zilver (50-80%)

Zilver (50-80%)

Zilver voor minimaal 50% biologische ingrediënten.
Brons (15-50%)

Brons (15-50%)

Brons voor minimaal 15% biologisch op de kaart.