Restaurant

De afzet van biologische voeding groeit al jarenlang gestaag. De consument weet eerlijke, onbewerkte en gezonde voeding te waarderen. Ook veel koks en restaurateurs hebben een voorkeur voor biologische ingrediënten. Hoe maak je duidelijk dat je restaurant echt kiest voor duurzaam?

Het EKO-keurmerk Horeca geeft die duidelijkheid. Met het EKO-keurmerk Horeca kun je je onderscheiden als een biologisch restaurant.

Je kunt je laten certificeren voor het aankooppercentage biologische voeding in de categorieën Brons (minimaal 20%), Zilver (minimaal 50%), Goud (minimaal 80%) en Goud 100%. Voor je gasten is het aantoonbaar en transparant, want zij herkennen je keuze voor biologisch aan het EKO-certificaat dat je in de zaak ophangt en aan de raamstickers en tafelkaartjes die wij leveren na certificering.

Wij werken natuurlijk graag mee aan publiciteit rondom de certificering en zetten daarbij ook onze eigen kanalen in, met name sociale media en perscontacten.

Wat zijn de belangrijkste regels?

  1. Je koopt een substantieel deel biologisch in, minimaal 20%, van gecertificeerde leveranciers
  2. Je kunt aantonen dat dit percentage netjes verspreid is over groenten/fruit, vlees, zuivel, dranken, brood en houdbaar/convenience.
  3. Je controleert scherp op wat er binnen komt en of dat bio is als je bio besteld hebt
  4. Je maakt je eigen kwartaalrapportages (een spreadsheet bijv.)
  5. Je denkt dat het altijd duurzamer kan, aan de voorkant én de achterkant. Daarom heb je een duurzaamheidsbeleid en stel je jezelf jaarlijks twee verbeterdoelen

In het informatieblad vind je gedetailleerde informatie. Nieuw is dat er sinds eind 2019 een samenwerking is met Green Key waardoor ook een gecombineerd EKO/Green Key label mogelijk is. Ook toelatingsonderzoek en audits worden gecombineerd, wat tijd en kosten bespaart. Download ook het volledige reglement voor meer informatie. De tarieven zijn per 2020 fors verlaagd. We hopen daarmee de drempel voor toetreding zo laag mogelijk te maken, en de verduurzaming van de horeca een impuls te geven.

Aanmelden en meer informatie door een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.