Goud, zilver en brons
Het EKO-keurmerk is er in Goud (80-100%), Zilver (50-80%) en Brons (20-50%). In de categorie Goud is er de speciale vermelding Goud 100%.
Het percentage bio op de totale inkoop aan voedsel bepaalt de kleur van het eremetaal. Dit sluit aan bij de biologische certificering in andere West-Europese landen.
- Het percentage is een gemiddelde over zes productgroepen. Je kunt geen EKO-keurmerk krijgen als je niet in minstens vier productgroepen voldoende bio inkoopt. Een hamburgerrestaurant met alleen maar biologisch vlees of een koffiecorner met alleen biologische koffie komt daarom niet in aanmerking voor een keurmerk.
- De bio-inkoop per productgroep moet blijken uit de administratie. Dat wordt jaarlijks gecontroleerd. Per kwartaal is er een tussenrapportage. Alleen gecontroleerd biologische inkoop telt mee, dus van gecertificeerde leveranciers.
- De productiewijze van het voedsel bepaalt in belangrijke mate de duurzaamheid van een horecabedrijf. Maar is er is meer, van een ruim vegetarisch aanbod tot groene stroom, en van kraanwater tot doggy bags. Veel ondernemers zijn zich daar van bewust en werken daar al aan. De belangrijkste punten staan in een online toets die je moet invullen bij aanmelding. Jaarlijks stelt de ondernemer zich twee verbeterdoelen waarop wordt gemonitord. Wij hebben ook een compacte checklist gemaakt om te kijken waar je nu al staat met je bedrijf.
- Een aantal producten gaat niet samen met een EKO-keurmerk, zoals plofkip of foie gras of rode-lijst vis. Deze zijn dus niet toegestaan in een EKO-restaurant.
De combinatie biologisch + duurzaam maakt van het EKO-keurmerk Horeca een integraal duurzaamheidskeurmerk voor food service.