Waarom certificeren?

Een onafhankelijke certificering neemt twijfels weg over waar een bedrijf voor staat. Maar er zijn meer argumenten om te certificeren:

1. Tevreden gasten. Gasten willen diervriendelijk, onbespoten, gezond. Dat kopen ze zelf al voor thuis, en verwachten ze dus zeker buitenshuis.

2. EKO is de bekroning op je werk. Je hebt werk gemaakt van een mooie kaart met eerlijke ingrediënten. Dan is certificering een logische stap.

3. Werken aan duurzamer voeding biedt je verdieping van je vak én een betere wereld.

4. Het meest complete duurzaamheidskeurmerk. Behalve naar het gebruik van biologische ingrediënten, kijkt EKO naar afval, energie, schoonmaakmiddelen, sociaal beleid enz.

5. EKO is voor de gast de onafhankelijke bevestiging dat hij krijgt waar hij voor betaalt. Want een menukaart belooft soms meer duurzaamheid dan de keuken waarmaakt.

6. Zet je pas de eerste stappen? Ook dat wordt beloond. Er is al een EKO-certificering vanaf 20% biologische inkoop.

7. Stichting EKO kan helpen bij het vinden van de juiste leveranciers, en ondersteunt promoties.

8. Stichting EKO biedt een gratis online opleiding aan voor medewerkers van gecertificeerde restaurants. Inclusief diploma.

9. Het EKO-keurmerk is ontwikkeld met bekende chef-koks met ervaring in biologisch in de keuken.

Een onderzoek van de RAI/Horecava van januari 2017 geeft duidelijke uitkomsten: "Driekwart van de horecabezoekers vindt een duurzaamheidskeurmerk een (zeer) goed idee. Als gasten de keuze hebben uit restaurants met zo’n keurmerk, dan gaan zeven op de tien (69%) horecagasten hier rekening mee houden bij zijn of haar keus voor een restaurant. Bij een kwart (26%) gaat dit zelfs een (hele) belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn duurzaamheidsaspecten (zoals voedselverspilling, milieuvriendelijkheid, diervriendelijke en seizoensproducten) voor horecabezoekers veel belangrijker dan in de horeca wordt gedacht. Ruim acht op de tien horecabezoekers vindt voedselverspilling belangrijk, terwijl de horecaprofessionals denken dat maar bij 40% van de gasten voedselverspilling een rol speelt. Diervriendelijke en seizoensproducten worden door circa twee derde genoemd en het gebruik van regionale producten en milieuvriendelijkheid zijn voor bijna zes op de tien horecabezoekers belangrijk bij een bezoek aan de Nederlandse horeca. De ondernemers schatten deze aantallen telkens lager in."


Goud-100%

Goud-100%

Goud 100% is er voor bedrijven die uitsluitend biologisch inkopen.
Goud (80-100%)

Goud (80-100%)

Goud voor minimaal 80% biologische ingrediënten.
Zilver (50-80%)

Zilver (50-80%)

Zilver voor minimaal 50% biologische ingrediënten.
Brons (15-50%)

Brons (15-50%)

Brons voor minimaal 15% biologisch op de kaart.